Úvodní stránka > Kuchařka pro Olgu, Maso a s masem > Návod na minutkové maso na grilování apod.

Návod na minutkové maso na grilování apod.

Naložení (aby bylo maso krásně měkké):

Maso vyndám 2-3dny před konzumací z mrazáku a dám ho na hluboký talíř rozmrazit (podle toho jak moc spěchám ho buď nechám na lince v kuchyni, nebo ho na talíři dám do lednice – já to dělám na noc, ráno je rozmrzlé). Rozmrzlé maso vybalím a opláchnu pod tekoucí vodou.

Volitelný krok, já to nedělám: maso nenaklepávejte! Pokud chcete, aby bylo opravdu, opravdu měkké, tak ho dejte na prkénko, překryjte igeliťákem nebo potravinovou fólií a lekce proťukejte buď prsty, nebo hranou dlaně nebo držátkem nože (ta folie tam je, aby nebyla šťáva nacákaná po celé kuchyni) – paličkou se maso akorát rozmašíruje a znehodnotí.

U tlustšího plátku udělám na okrajích masa krátké zářezy do plátku (po obvodu cca 4 řezy 0,5cm směrem od okraje je středu – aby se při smažení plátek nezkroutil)

Maso vložím do uzavíratelné plastové/skleněné misky (nebo misky, kterou přetáhnu fólií) a bohatýrsky zaliji olivovým olejem panenským (ideální je, když je potopené celé, minimálně však potopit polovinu tloušťky masa).

Do oleje je možné přidat koření  – maso se pak provoní kořením a nepotřebuje již další ochucování.

Koření vždy rozdrtím v hmoždíři, uvolní se tak více aroma, případně použiji čerstvé koření jako je např rozmarýn a tymián

Jaká koření je možné dávat:

  • Chilli paprička
  • Pepř (nejlépe kuličky – pepř 4 barev)
  • Provensálské koření
  • Tymián (i čerstvý)
  • Rozmarým (i čerstvý)
  • Oregano
  • Bazalka
  • Pokud nechcete kvůli játrům dávat moc pepře, můžete ho nahradit mletým zázvorem
  • Pár lístků (i sušené) šalvěje způsobí, že maso je pak krásně křehké
  • Na zvěřinu určitě nezapomeňte dát jalovec
  • Volitelně třeba bobkový list atp.
  • Dále dle fantazie

Na maso položím na kolečka nakrájenou cibuli (volitelné) a na plátky nakrájený česnek (volitelné) a všechno pořádně promíchám s olejem a kořením a naplácám na maso.

POZOR: v této fází NESMÍ na maso přijít sůl, ani žádný kořenící přípravek sůl obsahující! Maso by ztvrdlo a bylo by jak podešev.

Maso naložené v oleji s kořením dám s miskou do lednice a minimálně 2 dny, maximálně 4 dny nechám marinovat (každý den maso obrátím a promíchám olej – olivový olej v lednici někdy až tuhne, takže misku před promícháním a pak před přípravou na pánvi vyndám chvíli dopředu).

Tepelná úprava: Takto naložené maso je možné smažit na pánvi, nebo zapéct.

Na pánvi: pánev rozpálím na nejvyšší stupeň plotýnky a na žhavou pánev položím maso (nedávám už na pánev olej, to si maso nese na sobe z misky). Po každé straně osmažím 2-3 min. Maso neotáčím pořád sem a tam (tím tvrdne). Otočím ho max. 2x na každou stranu.

Pokud bych dělala hovězí, nebo silnější plátek vepřové, doporučuje se, po „zatažení“ masa na pánvi (tedy osmažení po obou stranách) vložit maso na pekáček a šoupnout do vyhřáté trouby a tam ho ještě 2-5-10min péct na 200°C – dodělají se vnitřní šťávy a maso je šťavnaté.

V troubě – zapékané: Nebo maso zapeču v troubě – tedy opět osmahnu po obou stranách na pánvi, vložím na pekáček, překryju nivou, přidám nakrájená sušená rajčata (nakládaná v oleji) a na plátky nakrájené černé olivy (třeba). Peču opět na 200°C cca 10-15min.

Pozor: maso se solí až na talíři, nebo v konečné fázi na pánvi, když už jsem vypnula plotýnku. Kdykoliv osolíš maso dřív, pustí vodu a ztvrdne.

Advertisements
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: