Úvodní stránka > Hotovo 1-2-3, Kuchařka pro Olgu, Sladkosti > Bábovka (buchta na plech), která se zaručeně povede

Bábovka (buchta na plech), která se zaručeně povede

Recept od paní majitelky penzionu U Potoka z Nezdic na Šumavě.

Lze ho udělat na mnoho způsobů buď jako bábovku do bábovkové formy, nebo jako litou buchtu na plech.

Potřebujeme:

  • 2 hrnky polohrubé mouky (může být i špaldová – těsto má pak oříškovou chuť)
  • 1 hrnek cukr krystal
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový sukr
  • 1 vejce (jedno stačí, ale můžou být i dvě :-))
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • Volitelně na náplň:
    • rozinky (přebrané do hrníčku, spařené horkou vodou) – pokud buchtu nebudou konzumovat i děti, možno naložit rozinky do rumu
    • kokos
    • holandské kakao

Postup:

  1. Zapnu troubu na pečení zhora, zdola a teplotu na 200°C (horkovzdušná trouba, elektrická).
  2. Máslem vymažu a hrubou moukou vysypu formu na bábovku nebo plech na buchtu
  3. Ingredience smíchám v míse (konzistence ani ne moc tekutá, ani ne moc hustá – asi jako jogurt)
  4. Pokud dělám bábovku a chci mramorovanou, odeberu 1/3-1/2 těsta do druhé mísy. Do jedné mísy přidám rozinky (a třeba kokos) – světlé těsto, do druhé mísy přidám holandské kakao (2-3 vrchovaté lžíce) + trochu mléka, aby bylo těsto hladké a ne moc hutné – tmavé těsto
  5. Do formy na bábovku naleju nejdříve světlé těsto, potom do středu světlého tmavé těsto a lehce promíchám (dokola okolo formy) stěrkou
  6. Dám páct na 30-45 min

Alternativa:

Postupuji jako výše, akorát místo bábovky dělám buchtu na plech.

Připravím si nahrubo nastrouhaná jablka (4 veliká). Mohu přidat nasekané ořechy a 1 lžičku skořice.

Vypracuji těsto (body 1-3 z předchozího postupu), přidám do něj rozinky, trochu skořice a nastrouhaná jablka a promíchám. Potom naliju na plech a peču 25min.

Poleva: rozpustit 1 čokoládu na vaření a zamíchat s 1 kysanou smetanou. Nanést na povrch upečené lehce zchladlé buchty a rozetřít stěrkou, vidličkou udělat vlnky.

Advertisements
  1. Další možnosti
    Červenec 22, 2010 (8:01 am)

    Zdravím Macháčkovi!

    Protože tenhle recept je v našem kraji (Česká Lípa) mnohým znám jako „Páclovic baboufka“, dovolím si doporučit i pár alternativ.

    Předtím ovšem musím pozdravovat Zdenka a oboum blahopřát k svatbě.

    V podstatě lze do těsta naházet všechno: sekané oříšky, mandle a vůbec cokoli, co se dá posekat (snad kromě trávy), jakékoli sušené ovoce, pšeničné vločky – zkrátka vše, co pejsek s kočičkou najdou. Moc nám chutná, když se do těsta nastrouhá kůra z pomeranče.

    Když se nedá oleje celý půlhrnek, ale jen pár polévkových lžic (lžíci netřeba špinit, stačí prostě olej „cmrdnout“), je pak bábovka krásně lehká.

    Když se v receptu vymění prášek do pečiva za prášek do perníku a natáhne se na plech, je výsledkem buchta perníková.

    Po upečení na plechu lze buchtu zalít pudinkem a do ještě neztuhlého pudinku nasázet piškoty – na bílé těsto hnědý kakaový pudink, na hnědé kakaové těsto bílý vanilkový pudink (pak lze samozřejmě z receptu vynechat vanilkový cukr). Pro ozdobu i chuť pak sypeme bílý pudink trochou kakaa, hnědý pudink kokosem.
    Samozřejmě lze v tom pudinku utopit i kousky ovoce. Pak s tím šup do lednice a uhlídat před ostatními.

    Prostě a jednoduše – variant je mnoho a nejlepší je, že se nám ještě žádnou nepodařilo zkazit. Takže – dobrou chuť!

    • Červenec 22, 2010 (3:10 pm)

      Ahoj! Díky za doplnění, vypadá to lákavě, ráda vyzkouším…

  2. Alena
    Únor 5, 2012 (9:02 am)

    Stvělá prostě mnam,všem chutna a opravdu se vždy povede.

  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: