Úvodní stránka > Hotovo 1-2-3, Kuchařka pro Olgu, Studená kuchyně > Nakládaný hermelín – nejlepší, jaký může být

Nakládaný hermelín – nejlepší, jaký může být

Trocha sebereklamy na kuchařské umění neškodí, ale tady je oprávněná. Lepší nakládané hermelíny jste ještě nejedli. Recept je inspirován tím, který byl uveřejněn na ONAiDnes.

Potřebujeme:

  • Sklenici o objemu 1 a více litrů se širokým hrdlem (abychom tam protáhly/i ruku)
  • Hermelíny (značka Pepa nebo jeho královský kolega, měě víc chutná Pepa ze Sedlčan) – na litrovou sklenici cca 3-4, vybírám hermelíny s tvrdým středem (tedy ty, co mají ještě nějakou dobu do ukončení trvanlivosti)
  • Olivový olej panenský, nebo pro labužníky extra panenský
  • cibuli
  • česnek
  • koření (bobkový list, nové koření, pepř, fereronka, rozmarýn, tymián, koriandr nebo kmín, šalvěj….)

Postup:

  • Hermelín nakrájím na osminky (tedy na čtvrtky a ty ještě přepůlím) – takže mám krásné trojúhelníčky
  • Cibuli nakrájím na kolečka
  • Česnek buď nechám celý oloupaný stroužek (tolik se nevylouhuje), nebo pokrájím na plátky.
  • Koření dám do hmoždíže a utluču
  • Do sklenice na dno dám cibuli a česnek, zasypu trochou koření, pak položím hermelíny, opět pokladu cibulí a hermelíny posypu kořením… a postupuji dokud mi nedojdou hermelíny. Na závěr položím navrch cibuli (všechno koření jsem spotřebovala postupným přisypáváním)
  • Sklenici zaliji olivovým olejem tak, aby bylo všechno potopeno (Pokud by cibule koukala ven, chytne hermelínovou plíseň. Není to nic špatného, jen to někomu esteticky nevyhovuje).
  • Naložené hermelíny nechám 3-5dní zrát při pokojové teplotě (záleží i na ročním obodobí). Od 3. dne je možné již ochutnávat a užírat.
  • Po uzrání hermelíny přemístím i se sklenicí do ledničky, Nejlepší jsou tak 5.-7. dnen od naložení, od 9. dne od naložení jsou už dost měkké (déle než 9 dní u nás nevydžely :-))
Reklamy
  1. Ondřej
    Leden 11, 2014 (1:23 pm)

    Tak jsem zjistil, že nakládám hermelín úplně stejně až na třeba jiná koření a olej. Bohužel musím konstatovat že i pro mě je to nepřekonatelný recept 🙂 Zajímalo by mě zda není na závadu ta povrchová plíseň jak píšeš v závěru.

    • Leden 11, 2014 (6:32 pm)

      Podle mého je ta plíseň hermelínová, tak by vadit neměla. Každopádně to vyřeší trocha oleje navíc :-). Jaké koření a olej dáváš Ty?

  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: