Úvodní stránka > Kuchařka pro Olgu, Maso a s masem > Pečené biokuře s houbovou nádivkou

Pečené biokuře s houbovou nádivkou

Biokuře pečené v troubě ve fóliové bublině s nádivkou z lesních hub. Biokuře chutná jako od babičky a díky houbové nádivce bude i  báječně vonět. Nejlepší je kuře s rýží, ale výborné je i śťouchanými brambory s cibulkou na slanině.

Potřebujeme:

  • 1 biokuře v celku (nejlépe chlazené)
  • kuřecí vývar (nebo zeleninový, nebo jen voda)
  • sůl, pepř, koření – provensálské apod.
  • 1 + 2 lžíce másla
  • cca 4 rohlíky nebo žemle
  • 3 vejce
  • mléko
  • struhanka, nebo drcené cornflakes
  • 250g hub (čerstvé, mražené) – pokud by byly sušené, je potřeba předem namočit ve vodě
  • pečící „rukáv“ – fólii + pekáč/plech s vyšším okrajem

Postup:

  • Předehřejeme troubu na 200°C a dáme rošt na nejspodnější drážku
  • Nejdříve připravíme nádivku:
    • Rohlíky/žemle nakrájíme na plátky a namočíme v mléce, nebo vývaru – jen trochu, nepřemokřit! Hmotu vyždímáme od přebytečné tekutiny
    • Přidáme 2 ližíce rozpuštěného másla
    • Přidáme 3 rozšlehaná vejce (stačí rozšlehat vidličkou v hrnku, kdo si ale právě pořídil nový šlehač, může bílky ušlehat zvlášť a sníh zapracovat)
    • přidáme houby
    • okořeníme – trochu soli + provensálské koření
    • Ze všeho vypracujeme hmotu – pokud by nádivka byla moc řídká (má mít konzistenci cca těsta, nesmí protékat mezi prsty), zahustíme trochou strouhanky, nebo podrcených cornflakes
  • Připravíme kuře:
    • kuře opláchneme vodou a osušíme papírovou utěrkou (osušené kuře = křupavá kůrka)
    • rozpleteme nožičky a bříško kuřete naplníme nádivkou
    • pokud máte kuře s úpravou „jogín“ už z výroby, posadíte ho do „lotosového květu“ čili tureckého sedu – v kůži na boku břicha kuřete je dírka, kudy lze protáhnout nohu a pod ní druhou, takže kuře je v „tureckém sedu“ a zavře se mu tak břišní dutina – v opačném případě se doporučuje břišní dutinu s nádivkou přiklopit zevnitř krajícem staršího chleba, nebo lehce zašít nití a nohy svázat k sobě, aby kuře lépe drželo tvar.
    • Kuře po zádech i břiše osolíme a opepříme.
  • Dáme kuře péct
    • Z pečící fólie – rukávu si ustříhneme takový kus, aby byl o 20-30 cm dleší na KAŽDÉ straně, než kuře, které v něm pečeme.
    • Rukáv vložíme na plech či pekáč a zadrátkujeme na jednom konci. Svar na rukávu je směrem nahoru.
    • Vložíme kuře (leží na zádech). Přilijeme cca půl hrníčku vývaru. Ke kuřeti můžeme přiložit kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, nebo řapíkatý celer – krásně pak voní – ale není to nutné). Zadrátkujeme rukáv i na druhé straně.
    • Na horní straně rukávu uděláme nůžkami 4-6 prostřihů velikosti 0,5 cm
    • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 1h-1,5 (rukáv se postupně nafoukne horkým vzduchem a bude z něj veliká bublina)
    • Pokud se nám všechna nádivka nevešla do kuřete, dáme ji do menšího pekáčku nebo pečící misky vyložené pečícím papírem (nikoliv alobalem! ten se k nádivce připeče a už to nepůjde dolů) a dáme péct do trouby cca 30min před dokončemím kuřete.
    • Zhruba 15-30 min před dokončemím pečení kuřete je možné v horní části pečící bubliny vystříhnout nůžkami otvor (pozor na opaření! uniká horká pára) a kuřeti polít kůžičku vývarem – vznikne tak krásně křupavá kůrka
    • Po upečení kuře rozporcujeme a šťávu slijeme k podávání s masem
Reklamy
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: