Úvodní stránka > Kuchařka pro Olgu, Polévky > Dýňová polévka s jablky a sýrovými toustíky

Dýňová polévka s jablky a sýrovými toustíky

Recept převzatý z Albert magazínu, vyzkoušený a trochu upravený. Polévka je docela časově náročná na přípravu (krájení dýně atp)….zabralo mi to skoro 2 hodiny i s uvařením

Potřebujeme:

  • 1kg dýně Hokkaido (oranžová dýně)
  • 300 g jablek
  • 1,5 l vývaru (kuřecí, zeleninový)
  • 2 kelímky smetany na vaření
  • 30g másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku, na plátky
  • kousek čerstvého zázvoru
  • půl lžičky mletého nového koření
  • sůl

+ na tousty k polévce:

  • 8 plátků chleba, veky nebo bagetek
  • 1 lžíce dijonské hořčice (nebo kremžské)
  • Strouhaný sýt (eidam apod.)
  • tymián (sušený nebo čerstvý)

Postup:

  • Nejprve si připravíme dýni.
    • Vezměte si veliký, ostrý a těžký nůž a zdolejte dýni (nebo si na to pozvěte silného muže). Dýni rozkrojíme a zbavíme lžící semen. Nakrájíme pak na pruhy (cca 3-5cm široké) a okrájíme z nich slupku (někdy to jde dost těžce). Potom dýni proženeme robotem a nakrouháme ji (nebo nastrouháme na hrubém struhadle, ale pozor, jak je dýně tvrdá a kluzká, tak se špatně strouhá a hrozí nebezpeší úrazu). Řada receptů doporučuje nakrájet na kostky a vařit, ale to trvá zbytečně dlouho
  • Připravíme si jablka
    • Jedno celé jablko si schováme stranou (bude na ozdobu). Zbylá jablka oloupeme (nožem, nebo škrabkou na brambory), zbavíme jadřinců a nakrájíme na půlky nebo čtvrtky. Opět nastrouháme na hrubém struhadle, nebo robotu.
  • Zahřejeme vývar
  • 15g másla rozpustíme v hrnci. Na něm osmahneme jemně pokrájenou cibuli a plátky česneku.
  • Po 3 minutách přidáme zázvor (omytý kousek zázvoru oloupeme škrabkou na brambory a nastrouháme na jemném struhadle) a mleté nové koření (pokud nemáme přímo kupované mleté, pomeleme v mlýnku na koření) a zastálého míchání ještě minutu opékáme (pozor! koření má tendenci se připalovat)
  • Přidáme dýni a jablka a lehce osmahneme (pozor na připálení!) pokud by se začalo připalovat, lehce podlijeme vývarem a necháme krátce přiklopené pustit vůni
  • Po 10 minutách přilijeme vývar, přivedeme k varu a necháme cca 15-20 min vařit mírným varem
  • Poté naběračkou přendáme do mixéru a umixujeme.
  • Vložíme ještě zpět do hrnce na dohřátí a přilejeme 1-2 kelímky smetany na vaření a už jen prohřejeme, nevaříme
  • Jedno jablko nakrájíme napříč na kolečka (s hvězdičkou jadřinců uprostřed), necháme jemně osmahnout na másle  – použijeme na zdobení polévky na talíři.
  • Sýrovo tymiánové toustíky k polévce: Veku/bagetky namažeme máslem a tenkou vrstvou hořčice, posypeme strouhaným sýrem a lístky tymiánu a dáme na 5-10 minut zapéct do trouby.
Advertisements
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: