Úvodní stránka > Hotovo 1-2-3, Kuchařka pro Olgu, Studená kuchyně > Plněné hermelíny – ozdoba každého večírku

Plněné hermelíny – ozdoba každého večírku

Tenhle recept vymyslela moje mamka a je velice jednoduchý a přitom neskutečně dobrý.

Potřebujeme:

  • Hermelíny (ne moc měkké)
  • Olivový olej (pár lžic)
  • Pomazánkové máslo (smetanové, bez příchuti)
  • Nasekané vlašské ořechy
  • Bylinky (například provensálské koření)

Postup:

  • Hermelíny vybalíme z krabiček a papírů, papíry schováme. Zkoušela jsem jak hermelín Sedlčanský, tak Král sýrů. Oba jsou vhodné, jen Král sýrů se při dlabání více trhá, protože má „drážky“ na spodní a vrchní straně
  • Sýr podélně rozkrojíme na 2 stejné půlky a pečlivě je vydlabeme jako mističku – musí zůstat jen tenká vrstva kůrky (s bílou hermelínovou plísní), ale nesmí se při dlabání potrhat. Na dlabání používám kávovou lžičku, okraje dočišťuji vykrajovačem na jadřince jablek (má ostřejší hrany), ale lžičkou to jde také. Vydlabanou hmotu z hermelínů dáváme do misky.
  • Vydlabanou hmotu v misce zakápneme olivovým olejem a přidáme pomazánkové máslo. Množství záleží na zralosti a počtu sýrů (olivového oleje tak 1lžíci, pomazánkového másla tak 2 lžíce či více). Cílem je dosáhnout konzistence pasty nebo těsta. Hmotu rozmíchávám dřevěnou měchačkou, nebo tužší stěrkou (z počátku to jde docela ztuha).
  • Do hmoty přidám nasekané vlašské ořechy a koření (mohu hmotu rozdělit do více misek a udělat více příchutí přidáním různého koření).
  • Vezmu 2 lžičky a těmi plním hmotu zpět do hermelínových misek, dorovna, povrch uhladím. Pak vždy přiklopím 2 hermelínová kolečka (naplněná hmotou) na sebe
  • Zabalím do původního papíru od hermelínu a dám vychladit do lednice.
  • Krájím ostrým nožem na osminky, servíruji.
  • Tip: na talíř pro servírování pokládám osminky na „chlupatou“ hermelínovou část, nikoliv na bok, vnitřní obsah by mohl po chvíli v teple změknout a vytéct na talíř.

Osvědčilo se k vínu, nebo jako mlsání jen tak.

Advertisements
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: