Úvodní stránka > Hotovo 1-2-3, Kuchařka pro Olgu, Nápoje > Domácí limonáda z květů černého bezu

Domácí limonáda z květů černého bezu

Venku kvete černý bez, tak jsem si řekla, že vyzkouším recept ze své bylinkové kuchařky. No a musím říct, že se limonáda povedla více než dobře. Zkombinovala jsem několik receptů, takže tady uvádím ten svůj.

Potřebujeme:

  • květy černého bezu (2-3 plné hrsti)
  • hrneček cukru (nebo med)
  • 1 -2 citrony
  • Skleněnou lahev 3-5l se širokým otvorem (např. od okurek)

Postup:

  • Natrháme květy černého bezu v čistém prostředí (pozor, jsou náchylné na zapaření, takže žádná igelitka! hezky do košíku nebo papírové tašky).
  • Citron umyjeme, orájíme kůru – pokud se nejdnalo o biocitron, tak kůru zahodíme. Oloupaný citron nakrájíme na kolečka.
  • Do velkého hrnce nalijeme vodu, nasypeme hnek cukru krystal (nebo jen půl hrnku), přidáme na kolečka nakrájený citron a květy bezu
  • Přivedeme pomalu k varu a krátce povaříme
  • Naběračkou přendáme do sklenice, kterou uzavřeme a na 1 den umístíme na okno, kam jde slunce (můžeme i na víc dní)
  • Po 1 dni šťávu slijeme přes sítko a plníme do lahví, uchováme v lednici a rychle spotřebujeme (déle jak týden u nás štáva nevydržela 🙂 takže o době trvanlivosti nemohu podat svědectví)

Štávu ředíme s vodou (možno s bublinkami i bez) 1:1 nebo 1:2, podáváme nejlépe chlazenou. Štáva je osvěžující, má přijemně kořeněnou chuť. Je vhodná i pro děti.

Reklamy
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: