Úvodní stránka > Kuchařka pro Olgu, Maso a s masem > Pečený bůček s medovou kůrkou a nádivkou

Pečený bůček s medovou kůrkou a nádivkou

Potřebujeme:

  • 600-800g libového bůčku s kůží
  • 2 veliké cibule
  • 7 stroužků česneku
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička pálivé pariky (nebo kousek fereronky)
  • sůl
  • masový vývar nebo voda

Na potření kůže pro vytvoření medové křupavé krustičky:

  • 150ml černého piva
  • 3 lžíce medu

Na nádivku, pokud děláme nadívanou varinatu:

  • 5 rohlíků nebo housek (nejlépe den, dva staré)
  • hrst čerstvých bylinek (nebo sušených 2-3 lžičky – provensálské koření) – oregano, tymián, saturejka, libeček, pažitka (co vám zrovna roste na zahrádce nabo za oknem)
  • 150g (nebo více) hřibovitých hub (čerstvé nebo z mrazáku, případně i namočené sušené – 1,5 hrsti)
  • 2 vejce
  • Silnější jehla a pevná bílá nit na zašití nádivky do masa

Příloha:

  • čerstvý chléb nebo vařené brambory

Postup:

Varianta s nádivkou:

Opláchnutý a osušený bůček položíme na stůl, kůží nahoru a ostrým nožem do něj vyřízneme kapsu – tedy z kratší strany bůčku vedeme cca v půlce šířky bůčku horizontální řez – rovnoběhžně s prkénkem, v půlce výšky masa. Neprořezáváme do stran, jen nožem vytvoříme kapsu s jedním otvorem z boku bůčku. Do této kapsy vložíme nádivku a pak ji zašijeme.

Vytvoříme nádivku:

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kolečka či kostičky a lehce pokapeme vývarem (můžeme použít i mléko). Vývaru dáváme málo, přidáváme pouze postupně, směs nesmí být přemokřená. Pokud se tak stane, zachráníme nádivku kouskem suchého rohlíku, nebo strouhankou. Přidáme nadrobno nakrájené bylinky, houby a 2 celá vejce. Pokud jsme místo vývaru dávali mléko, můžeme přidat kousek rozpuštěného másla. Hmotu důkladně propracujeme rukama. Pozor – vejce nádivku také zvlhčí, opatrně tedy s přidáváním vývaru, mějte po ruce 1 rohlík na zachraňování konzistence. Nádivka by neměla téct, mělo by možné z ní vytvarovat v rukou kouli nebo knedlík. Poté plníme lžící nádivku do kapsy v bůčku. Dbáme na vyplnění i vzdálených rohů. Poté kapsu zašijeme nití a necháme si dostatečně dlouhé konce nitě koukat ven. Dále pokračujeme stejně jako u varianty bez nádivky.

Varinata bez nádivky:

Bůček opláchneme, osolíme. Česnek oloupeme a propasírujeme v lisu na česnek, vetřeme do bůčku po obou stranách. Potřeme bůček kořením (paprika, kmín). Bůček položíme do pekáčku kůží dolů a dáme do trouby předehřáté na 200°C zprudka zapéct (cca 15min). Poté bůček  podlijeme vývarem nebo vodou, teplotu v troubě snížíme na 160°C. Bůček položený v pekáčku na kůži zvolna pečeme až do změknutí kůže (cca 30-45min), pravidelně ho podléváme. Tím, jak se bůček peče položený na kůži, tak kůže změkne a je možné ji nakrájet na úhledné kostičky a vypéct.

Zatímco se bůček peče, připravíme si medovo-pivovou omáčku na potírání kůže. V menším kastrůlku vařte černé pivo s medem, až zhoustne na sirup (cca 5min, pořád míchejte). Nakrájejte cibuli na kroužky.

Bůček vyndejte z trouby a pokud je kůže již měkká,  nařežte ji  na kostičkya pečeme dalších cca 45-60min (kůží nahoru).  Poté kůži potřete medovo-pivním sirupem. Přidejte na plech kroužky cibule a vraťe do trouby. Pokud se již všechen vývar nebo voda odpařily, opět trochu přilejte. Po cca 10min vždy potírejte kůži bůčku medovým pivem. Takto pečeme ještě cca 30min a bedlivě hlídáme, aby se kůže nepřipálila. Pokud nám piva s medem zbylo více, je možné potírat/polít i cibuli, má pak výbornou nasládlou chuť. Kůže získá krásnou lesklou kůrčíčku. Poté vyjmeme z trouby a necháme na prkénku přikryté alobalem trochu odpočinout. Pokud zbyla na pekáčku  vypačená šťáva, podáváme k bůčku. Je možné ji rozředit cca 100ml vody a ještě krátce povařit, ale není to nutné. Bůček je výborný s chlebem, nebo čerstvými vařenými brambory, kyselými okurkami a hořčicí a s pivem.

Celková doba pečení bůčku je 2-3hodiny při mírné teplotě v troubě – cca 160°C (závisí na velikosti bůčku). Bůček s nádivkou pečeme o trochu déle, než variantu bez nádivky.

Tip: kůži na bůčku se nesnažte naříznout pokud bůček není zapečen a kůže změklá. Na syrovém mase se vám kostičky nepodaří, jde to velice ztuha. U bůčku plněného nádivkou vrchní kůži nařezávajte opatrně, abyste neprořízli moc a nádivka se vám nevyvalila na povrch.

Pečený bůček je možno uschovat i v mrazáku. Bůček s nádivkou nakrájejte na plátky a do misek ho ukládejte proložený papírem na pečení. Půjde pak lépe oddělit od sebe. Ohřívejte s troubě, raději než na pánvičce.

Advertisements
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: