Úvodní stránka > Dobroty z domácí pekárny, Kuchařka pro Olgu > Špaldovo-žitné bagetky – houstičky

Špaldovo-žitné bagetky – houstičky

HoustičkyTento recept mám od svého tchána z Krkonoš. Bagetky (nebo houstičky, záleží, jaký tomu dáte pak tvar) jsou vynikající a rychlé. Pokaždé se povedou trochu jinak, ale vždy jsou dobré. Čerstvé vydží i 4 dny, ale většinou je sníte daleko rychleji. Hodí se perfektně jako příloha k salátu, na snídani i jako svačinka do školy či do práce.

Těsto připravuji v pekárně na chleba na kynoucí program, ale lze zadělat a nechat vykynout v míse pod utěrkou.

Z níže uvedeného množství připravíte cca 10-12 bagetek.

Potřebujeme:

  • 100ml olivového oleje
  • 300ml kefíru (lze nahradit i mlékem – ale je ho potřeba méně)
  • 400g mouky (300g špaldové, 100g žitné)
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • lžička cukru
  • 2-3 lžičky soli
  • lžíce kmínu (lze přidat i anýz nebo fenykl, případně koriandr)
  • lžíce lněného semínka
  • slunečnicové, sezamové, makové, dýňové semínko na posypání
  • vajíčko na pomašlování

Postup:

  • V hrnečku připravím kvásek – droždí rozdrobím do trochy teplého mléka se lžičkou cukru a mouky, rozmíchám.
  • Po vykynutí kvásku smíchám všechny ingredience a vypracuji těsto, semínka a kmín přidávám nakonec. Nechám kynout v teple cca 1- 1,5h. Těsto by se nemělo lepit na stěny mísy, ale nemělo by být ani příliš tuhé a hutné.
  • Připravím si 2 ploché plechy s pečícím papírem.
  • Po vykynutí vykrajuji lžící těsto z mísy a rychlými pohyby vytvořím bagetku (obdélníček z těsta). Na jednu bagetku potřebuji cca 2 lžíce těsta. Přecuji lehce, těsto musí zůstat nadýchané. Bagetku uložím na plech. Jedna bagetka má rozměry cca 10 x 4 cm, výška cca 2cm. Bagetky dělám spíše štíhlejší, pečením jdou do šířky. Na plechu jim nechám dostatek prostoru mezi sebou. Případně udělám kulaté bochánky z těsta a mám houstičky.
  • Na plechu bagetky jídelním nožem lehce naříznu, aby při pečení bagetka nepraskla (jedná se jen o povrchové škrábnutí nožem do těsta)
  • Potřu rozšlehaným vejcem a posypu semínky
  • Vložím do vyhřáté trouby a peču 10min na 180°C  a dalších 10min na 200°C (nebo rovnou peču na 200°C, ale je potřeba obsah trouby více hlídat)

Doporučení:

  • Nedávat více oleje, těsto je pak těžké. Místo oleje je možné použít i rozpuštěné máslo
  • Droždí používat čerstvé, i ze sušeného to jde, ale těsto není pak tak nadýchané
  • Místo kefíru lze použít i mléko
  • Mouku lze smíchat z různých druhů, nicméně žitné by nikdy nemělo být více než 50% celkového množství
Advertisements
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: