Úvodní stránka > Dobroty z domácí pekárny, Kuchařka pro Olgu > Domácí chleba pečený v troubě (špaldovo-žitný)

Domácí chleba pečený v troubě (špaldovo-žitný)

Často peču chleba v pekárně ETA Harmony. Výsledný chleba má vždy dvar kvádříku a tak mne zajímalo, jak by chleba dopadl, kdybych ho pekla jen tak v troubě. Pekárnu jsem tedy použila pouze pro přípravu těsta a pro kynutí, ale můžete těsto zadělat i jen tak v míse nebo v robotu. No a upeče se pak v troubě. Rovnou prozradím, že výsledek mně příjemně překvapil, chleba vypadal moc hezky a měl křupavou lesklou kůrčičku, což v pekárně nemívá.
Potřebujeme:

  • cca 300 ml vlažného mléka nebo 350ml kefíru (trochu mléka si dáme stranou na kvásek)
  • rozpuštěné máslo (cca 2cm z užší strany kostky másla) nebo 100ml olivového oleje (ten používám já)
  • 530g mouky (typicky dávám žitnou a špaldovou, ale můžete použít i jiné mouky. Žitné dávám max 1/3 a 1/2 z celkového objemu)
  • droždí
  • troška cukru na kvásek
  • 3 lžičky soli
  • koření (kmín, anýz, fenykl, koriandr…) nebo chlebové koření z pytlíku (např. dobré je chlebové koření z DM drogerie)
  • semínka na posypání a do těsta (co máme po ruce: sezam světlý či tmavý, slunečnice, mák, dýňové či lněné semínko…)
  • vajíčko na potření

Postup:

V hrníčku si připravíme kvásek (droždí – lépe čerstvé než sušené – rozmícháme ve 1/3 hrnku vlažného mléka se lžičkou cukru, můžeme přidat i lžičku mouky). Než droždí vzejde, nachystáme si do mísy vše ostatní – mléko, olej, mouky, sůl, koření. Přidáme kvásek a zpracujeme v těsto, které je vláčné, ale ne moc lepivé. V závěru přidáváme do těsta i semínka. Testo můžeme zadělat jak v pekárně (volba programu Příprava těsta), nebo v míse, případně v robotu za použití metly na kynuté těsto. Necháme těsto v teple kynout cca 1,5h (mísu přikryjeme utěrkou). Připravíme si plech nebo pekáček vyložený pečícím papirem. Po vykynutí těsto opatrně přendáme na plech a vytvarujeme z něj zlehka bochánek. Testo moc nemoříme, aby byl chleba nadýchaný i uvnitř. Dáme předehřát troubu: já peču 20-30 min na 170°C, k závěru je možno teplotu trochu zvýšit. Nepeču na 200°C, protože by chleba měl rychle kůrčičku, ale uvnitř by ještě nebyl upečený. Na plechu nechám chleba trochu odpočinout a potřu ho rozšlehaným vejcem (nebo jen bílkem) a posypu semínky (ideální jsou slunečnicová nebo dýňová). Vložím do trouby a za občasného hlídání peču.

Advertisements
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: