Úvodní stránka > Dobroty z domácí pekárny, Kuchařka pro Olgu > Sladký chleba – ideální na snídani

Sladký chleba – ideální na snídani

Tento chleba mám ráda jako snidaňový. Pokud máte rádi k snídani chleba s marmeládou, jedná se o ideální volbu. Díky použití trochy medu má chleba lehce nasládlou chuť. Pokud to s medem ale nepřeženete, lze ho dobře použít i s máslem a sýrem. Jen asi s hořčicí a klobásou to nebude ono :-).

Chleba dělám klasicky v pekárně ETA Harmony, ale lze ho zadělat i v míse a upéct na plechu v troubě na 170°C po dobu cca 20-30minut.

Potřebujeme:

  • 275ml mléka
  • 25g másla (rozpustit) nebo 80-100ml olivového oleje (dávám panenský), můžete použít i slunečnicový
  • 2 vejce (+ 1 navíc na potření, pokud pečeme v troubě na plechu)
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 500g mouky (mouku mixuji z různých druhů, typicky dávám špaldovou a žitnou, ale je možné přidat i pšeničnou, pohankovu, ječnou apod. Žitné nebo ječné mouky dávám max. 1/5 – 1/4 z celku)
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 kávová lžička cukru (lépe třtinový)
  • droždí (raději čerstvé než sušené)
  • volitelně semínka – já dávám sezam, slunečnici, mák a len

Postup:

Připravíme kvásek (do 1/3 vlažného hrnku mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru, případně lžičkou mouky). V míse smícháme všechny ingredience, přidáme vzešlý kvásek, semínka přidáme na konec. Pokud pečeme chleba na plechu v troubě, necháme si 1 vejce navíc (rozšlehané, nebo jen bílek) na potření před vložením do trouby a trochu semínek na posypání.

Chleba pečeme v pekárně na program Toastový (nebo podobný program, který dělá nadýchaný chléb s lehkým středem, délka programu je cca 2,5h včetně kynutí). Pokud zaděláváme v míse, necháme kynout cca 1,5h, poté zlehka přendáme na plech nebo pekáč vyložený pečícím papírem a po potření vajíčkem a posypání semínky pečeme v předehřáté troubě 20-30min. na 170°C.

Advertisements
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: