Sladký chleba – ideální na snídani
Tento chleba mám ráda jako snidaňový. Pokud máte rádi k snídani chleba s marmeládou, jedná se o ideální volbu. Díky použití trochy medu má chleba lehce nasládlou chuť. Pokud to s medem ale nepřeženete, lze ho dobře použít i s máslem a sýrem. Jen asi s hořčicí a klobásou to nebude ono :-).
Chleba dělám klasicky v pekárně ETA Harmony, ale lze ho zadělat i v míse a upéct na plechu v troubě na 170°C po dobu cca 20-30minut.
Potřebujeme:
- 275ml mléka
- 25g másla (rozpustit) nebo 80-100ml olivového oleje (dávám panenský), můžete použít i slunečnicový
- 2 vejce (+ 1 navíc na potření, pokud pečeme v troubě na plechu)
- 2 polévkové lžíce medu
- 500g mouky (mouku mixuji z různých druhů, typicky dávám špaldovou a žitnou, ale je možné přidat i pšeničnou, pohankovu, ječnou apod. Žitné nebo ječné mouky dávám max. 1/5 – 1/4 z celku)
- 1 kávová lžička soli
- 1 kávová lžička cukru (lépe třtinový)
- droždí (raději čerstvé než sušené)
- volitelně semínka – já dávám sezam, slunečnici, mák a len
Postup:
Připravíme kvásek (do 1/3 vlažného hrnku mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru, případně lžičkou mouky). V míse smícháme všechny ingredience, přidáme vzešlý kvásek, semínka přidáme na konec. Pokud pečeme chleba na plechu v troubě, necháme si 1 vejce navíc (rozšlehané, nebo jen bílek) na potření před vložením do trouby a trochu semínek na posypání.
Chleba pečeme v pekárně na program Toastový (nebo podobný program, který dělá nadýchaný chléb s lehkým středem, délka programu je cca 2,5h včetně kynutí). Pokud zaděláváme v míse, necháme kynout cca 1,5h, poté zlehka přendáme na plech nebo pekáč vyložený pečícím papírem a po potření vajíčkem a posypání semínky pečeme v předehřáté troubě 20-30min. na 170°C.