Úvodní stránka > Hotovo 1-2-3, Kuchařka pro Olgu > Zapečené lodičky z lilku

Zapečené lodičky z lilku

Tenhle recept mám ráda pro jeho rychlost a jednoduchost. Je možné ho udělat na různé způsoby prostě podle toho, co se zrovna nachází v lednici.

Potřebujeme (na 2 porce):

  • 1 středně veliký lilek
  • cibuli
  • česnek
  • sýr na strouhání (eidam, cihla….)
  • rajčatové pyré
  • olivy
  • provensálské koření
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Lilek opláchneme, podélně rozkrojíme a ostrou lžičkou z něj vydlabeme dužinu a semínka. Já na dlabání používám vykrajovač na jadřince, má ostré hrany. Dáváme si pozor, aby nám zbylo cca 0,5cm dužiny na slupce. Semínka vyhodíme, vydlabanou dužinu pokrájíme na kostičky a dáme do misky. „Lodičky“, které vznikly vydlabáním poloviny lilku posypeme vevnitř solí a odložíme na 15-20 min. stranou, aby se „vypotily“ – díky působení soli pak lilek chutná lepe, není hořký. Po uplynutí doby lilek vypláchneme od soli a jemně vytřeme papírovou utěrkou.

Do misky k dužině přidáme cibuli nakrájenou na kostičky, propasírovaný česnek, rajčatové pyré, olivy na kolečka (nemusí být), případně další ingredience (tuňák, kukuřice…co zrovna máme), přidáme nahrubo nastrouhaný sýr (nebo pokrájený na kostičky) a posypeme provensálským kořením, dobře promícháme.

Lodičku z lilku dáme do zapákací mísy vymazané trochou olivového oleje a olejem potřeme i vnější stranu lilku, trochu oleje můžeme kápnout i dovnitř lilku. Poté lilky naplníme připravenou směsí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 15-20 min na 180°C.

Lilek můžeme konzumovat například s vařenými brambory nebo s rozpečenou bagetkou s bylinkovým máslem.

Reklamy
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: