Úvodní stránka > Chleba > Kváskový chleba pečený v troubě

Kváskový chleba pečený v troubě

Tento recept (stejně jako kvásek na jeho výrobu) mám od své sestry, která mi ukázala, že to není zase až taková alchymie. Provolávám jí věčnou slávu a skládám nehynoucí díky 🙂 Moje sestra mi totiž nejen namnožila kvásek, napsala recept…ona mi i sehnala kameninovou formu na chleba! Heč 😀

Takže veškerý kredit, pokud se vám chleba také povede, jde na konto mé sestřičky.

A teď k receptu.

Potřebujeme:

Robot s hnětací metlou (nebo silné svaly a měchačku, případně manžela s měchačkou a mísou)

Do robota (manželovy mísy) dáme přísady v následujícím pořadí:

  • 420 g kvásku
  • 280 g pšeničné chlebové mouky Bioharmonie
  • 210 g žitné chlebové mouky Bioharmonie
  • 2 ČL sůl
  • 1 ČL chlebové koření (např. Sonnentor nebo Benkor nebo Alnatura)
  • 1 ČL mletého kmínu
  • trochu vody, přilévat postupně, aby těsto bylo takové „patlavé“, ale ne moc nekuté a ani ne moc hutné. Aby šlo dobře nabírat stěrkou.
  • semínka na ochucení (slunečnice, dýně)
  • je možné volitelně přidat anýz, koriandr…
  • sádlo na vymazání formy

Postup:

Těsto hněteme v robotu, konsistence je mazlavá. Před ukončením hnětení přidáme slunečnicová a dýňová semínka.
Formu na chleba vymažeme sádlem a následně vyložíme pečícím papírem (chleba jde dobře vyklopit a má lepší kůrku). Těsto do něj z nádoby přendáme stěrkou a namočenou rukou vtlačíme rovnoměrně do formy a uhladíme. Formu s těstem překryjeme čistou utěrkou a necháme kynout.
Těsto rádo kyne v teple cca 30 C. Večer nastavíme na troubě kynutí (35°C), nebo pokud nemáme program kynutí, krátce ohřejeme troubu na 50°C, vypneme, trochu vyvětráme troubu a těsto tam dáme a necháme přes noc. Když není ráno těsto dost nakynuté (z původního objemu cca 1/2 formy na chleba by mělo být k hornímu okraji – tedy mělo by zdvojnásobit svůj objem), nechám ho v troubě kynout ještě cca půl dne.
Pečení: Troubu rozehřejeme na horní a dolní ohřev (ne ventilátor!!!) na 230°C, navrchu těsto pomažeme vodou a vložíme formu do trouby, pečeme 10 min, pak snížíme teplotu na 185°C a pečeme dále cca 30 – 40 min, pak vyndáme, chleba vyklopíme, zkontroluju špejlí, jestli je uvnitř pečený (a poklepem vařečkou zní dutě) a pak ho ještě otočíme (horní stranu na dno formy) a pečeme cca 10 min., aby byla lepší kůrka ze všech stran. Není nezbytné.
Po dopečení vyklopíme na mřížku, necháme vychladnout a chleba skladujeme v chlebníku zabalený v utěrce (žádný igelit!).

Kváskový chleba má lehce nakyslou chuť. Je lépe ho nechat 2 dny po upečení uležet, pak se nakyslá chuť ztrácí a chleba je ještě lepší. Trvanlivost chleba je 7-10 dní, vydrží dlouho měkký.

Měkteré recepty radí dát na dno trouby misku s vodou, aby těsto neoschlo. Při tomto receptu to není potřeba, v těstu je dost vody, která se pečením musí dostat ven, takže není potřeba přidávat.

Ještě ke kvásku:

kvsek si můžete založit sami (žitná mouka + voda, rozmíchat, nechat při pokojové teplotě, nebo kolem 30°C) – mladý kvásek ale není vyzrálý a chleba je hodně nakyslý, proto je lepší kvásek od někho získat již vyšlechtěný.

Kvásek pravidelně krmíme, vždy ráno dáme 2 PL žitné mouky a cca 2-4 PL vody (ne ledové), zamícháme. Kvásek máme cca v 1l nádobě přikrytý zvolna fólií, aby mohl dýchat. Dobře živený kvásek má na povrchu bublinky, pokud zčne hodně kynout, bubliny jsou větší. Chleba zaděláváme když je nádoba cca ze 3/4 plná, vždy nezapomeneme zhruba 100g kvásku odebrat pro založení nového. Pokud chceme péct až za delší dobu, kvásek uchováme v lednici. Po vyndání z lednice opět nakrmíme moukou.

Advertisements
Rubriky:Chleba
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: