Salát z topinambur

Potřebujeme:

  • Topinambury
  • Jablko
  • Citron
  • Rozinky
  • Mletou skořici
  • Cukr (volitelně)

Postup:

Topinambury očistíme pečlivě od hlíny kartáčkem na nehty, nebo drsnou stranou houbičky na nádobí, a zbavíme „fousků“, neloupeme. Syrové hlízy nastrouháme na struhadle na jemné plátky. Přidáme k nim na plátky postrouhané jablko a dochutíme skořicí, rozinkami, citrónovou šťávou a cukrem (ten můžeme vynechat).

Pár informací k topinamburám:

Hlízy topinamburu obsahují především vodu a zásobní látku inulin, což je polysacharid, jehož štěpným produktem je převážně fruktóza (na rozdíl od glukózy u bramborového škrobu). Inulin je obzvláště ceněný pro svoji schopnost regulace hladiny cukru v krvi a s tím souvisejícími nízkými nároky na vylučování inzulinu. Topinambury jsou tedy ideální potravinou i pro diabetiky. Inulin zároveň funguje jako dietetická vláknina, která téměř nestrávená projde zažívacím traktem. V tlustém střevě prochází mikrobiální fermentací a podporuje tak množení zdravotně prospěšných, střevních bakterií Bifidus, které syntetizují vitaminy skupiny B a podporují absorpci některých iontů. Díky tomu všemu je topinambur i výbornou nízkoenergetickou potravinou vhodnou pro lidi s nadváhou a používá se i při redukčních dietách. Po její konzumaci nemají strávníci pocit hladu. Takže topinambury vás hezky zasytí, ale určitě po nich neztloustnete.

Asi desetinu sušiny topinamburu tvoří pektinové látky, které snižují ukládání tuku v cévách a působí profylakticky při styku s cizorodými látkami v organismu (jako jsou sloučeniny těžkých kovů, pesticidy a radioaktivní látky) a podílejí se tak na ochraně jater a ledvin. Jako polyvitaminová bomba, obsahují topinambury řadu vitamínů skupiny B, antioxidant beta-karoten, vitamin C a cenný biotin, důležitý pro udržení zdravé pokožky. Obsahuje řadu, lidským organismem dobře vstřebatelných, minerálních látek. Především křemík, který podporuje pevnost kostní tkáně a tvorbu kolagenu, železo a draslík, důležitý pro správnou funkci svalů včetně srdeční svaloviny, jež umožňuje pravidelné stahy srdce.

zdroj testu: Archa na Moři-nce

Topinambury jsou po vykopání ze země náchylné na vysychání a chycení plísní, proto je potřeba je skladovat ideálně v písku nebo hlíně podobně jako mrkev. Pokud nemáte tu možnost, tak alespoň v chladné místnosti nebo lednici v něčem prodyšném – papírová krabice či sáček, ne igelit – a urychleně zpracovat.

Topinambury si můžete zasadit. Stačí několik větších hlíz zahrabat do země cca na hloubku rýče (podobně jako brambory). Po zasazení nepotřebuje žádnou další péči. Sázet můžete buď na podzim, než přijdou mrazy (nyní to ještě stále je možné), nebo na jaře, po rozmrznutí. Již první rok máte pak úrodu. Topinambur rostlina vyroste cca 2,5m vysoká, trochu se podobá slunečnici, jen květ je menší. Sklízí se v říjnu 10 dní po prvních mrazech, když nať začne žloutnout a zasychat.

Jíst se dají zasyrova, i tepelně upravené – podobně jako brambory.

Reklamy
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: