Úvodní stránka > Hlavní jídla, Hotovo 1-2-3 > Topinambury zapečené s parmezánem

Topinambury zapečené s parmezánem

Tento recept je podle pana Cuketky.

Informace o zdravotních účincích viz internet, nebo zde – recept na salát z topinambur, jen podotýkám, že všeho s mírou, topinambury jsou poněkud větrotvorné 🙂

Potřebujeme:

  • Topinambury
  • Máslo
  • Tvrdý sýr typu parmezán
  • Smetana na vaření
  • Sůl, pepř

 Postup:

Topinambury očistíme pečlivě od hlíny kartáčkem na nehty, nebo drsnou stranou houbičky na nádobí, a zbavíme „fousků“, neloupeme a dáme je na zhruba 10 minut do vařící osolené vody. Topinambury jsou při vaření dlouho tvrdé a pak najednou rozvařené, je proto potřeba je hlídat a zkoušet vidličkou. Pokud je možné vidličku zapíchnout, jsou uvařené.

Nastrouháme sýr na jemném struhadle. Topinambury oloupeme (po uvaření to jde lépe, než zasyrova) a nakrájíme na 0,5-1cm plátky. Těmi vyložíme máslem vymazanou mísu nebo pekáček. Okořeníme solí a pepřem (pozor na sůl, pokud je slaný sýr!) a posypeme vrstvičkou sýra, dáváme další vrstvy, až dokud nám topinambury stačí. Nejvíce sýra necháme nahoru. Podlijeme smetanou a dáme do trouby (je možné použít i horní gril v troubě – vytvoří se krustička).

Advertisements
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: